Participatiewet 2015 en Wajongers

De Participatiewet is op 1 juli aangenomen door de Eerste Kamer. Met de Participatiewet wil het kabinet bereiken dat mensen met een ziekte of handicap die kunnen werken, sneller en gemakkelijker aan het werk gaan. De wet gaat in op 1 januari 2015. Voor Wajongers betekent dit dat er wordt gekeken naar hun mogelijkheden om te werken. 

Beoordeling bestand Wajongers

Door de invoering van de Participatiewet gaat UWV de huidige Wajongers onderverdelen in 2 groepen: Wajongers die kunnen werken en Wajongers die niet kunnen werken. UWV maakt een onderverdeling met informatie uit het systeem en de bestaande dossiers. UWV beschikt hiermee al over veel informatie. Daarom hoeft niet iedereen persoonlijk langs te komen. Als deze informatie toch niet voldoende is, zal een Wajonger opgeroepen worden voor een beoordeling op arbeidsvermogen.

Informatie van UWV

UWV informeert Wajongers en hun omgeving over de mogelijke veranderingen die hen te wachten staan. Op 2 juli is UWV daarom een nieuwe campagne gestart. Deze gaat over 3 belangrijke onderwerpen die de meeste vragen oproepen: beoordelen, werken en inkomen. Alle Wajongers ontvangen in juli een brief met algemene informatie en een verwijzing naar uwv.nl voor meer informatie. Animatiefilmpjes laten zien wat er gaat gebeuren op het gebied van beoordelen, werken en inkomen. Ook kunnen Wajongers telefonisch contact opnemen met het Klantencontactcentrum*. In oktober en november zijn er informatiemarkten in de regio’s voor wie nog meer wil weten.

Jobcoach

Heb je extra begeleiding nodig om je werk goed te kunnen doen? Dan kun je soms hulp krijgen van een jobcoach. Een jobcoach begeleidt werknemers met een langdurige ziekte of handicap op de werkplek of tijdens een proefplaatsing. >> Lees meer over Jobcoach

Bron: UWVPerspectief

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.