Vanaf 2015 weer banengroei

06-06-2014 14:50

Door de aantrekkende economie komt er dit jaar een einde aan de sterke toename van het aantal WW-uitkeringen. Na drie jaar van krimp zal de werkgelegenheid in 2015 bovendien weer licht kunnen groeien. Dit jaar al verwacht UWV een toename van het aantal vacatures. Het zijn enkele conclusies uit de arbeidsmarktprognose die UWV op 3 juni 2014 heeft gepresenteerd. De groei van het aantal banen wordt alleen in het bedrijfsleven verwacht. In de collectieve sector zal de werkgelegenheid verder afnemen.

WW stabiliseert

Het aantal lopende WW-uitkeringen is gedurende de crisis explosief toegenomen, van 170.000 in 2008 tot 438.000 eind 2013. Aan deze sterke toename komt dit jaar een eind. UWV gaat voor 2014 uit van een beperkte stijging van de WW met 22.000 (+5%) tot 460.000. In 2015 is er ruimte voor een lichte daling met 3.000 (-1%). In de leeftijdsgroep tot 35 jaar zet de daling dit jaar al in. Het aantal 55-plussers met een WW-uitkering blijft doorstijgen, dit jaar met 15% en volgend jaar met nog eens 5%.
 

Bescheiden groei

De economie groeit in 2014 maar het herstel is niet krachtig genoeg om de werkgelegenheid te laten toenemen. Op basis van de meest recente groeiraming van het CPB verwacht UWV dit jaar een afname van het aantal banen van werknemers met 60.000 (-0,7%). Volgens de schattingen van het CPB trekt de economie verder aan in 2015. Het aantal banen van werknemers kan dan voor het eerst in drie jaar weer toenemen, met ruim 20 duizend (+0,3%) tot 7.675 miljoen. De banengroei die UWV voorspelt is bescheiden vergeleken met de gemiddelde toename van 1,1% die de afgelopen twee decennia werd gerealiseerd. Tot en met 2015 zal de werkgelegenheid naar verwachting alleen aantrekken in de arbeidsmarktregio's Groot-Amsterdam, Flevoland, Zuidoost-Brabant en Helmond-De Peel. In de overige regio's neemt het aantal banen af.

Sectoren die dit jaar al profiteren van de economische groei zijn de uitzendbranche, de horeca en export georiënteerde sectoren, zoals vervoer en groothandel. Voor 2015 gaat UWV uit van een breder werkgelegenheidsherstel. Bijna alle marktsectoren laten dan groei zien, inclusief de bouw. In de collectieve sector blijft de ontwikkeling van de werkgelegenheid achter. Zowel in de sector zorg en welzijn als in het openbaar bestuur ziet UWV dit jaar en volgend jaar een afname van het aantal banen. Opvallend daarbij is dat de sector zorg en welzijn zich in korte tijd heeft ontwikkeld van banenmotor tot krimpsector.

Toename vacatures

Door de verwachte economische groei kruipt het aantal vacatures uit het dal. Volgens de UWV-prognose ontstaan dit jaar 710 duizend vacatures, een toename met 90 duizend. In 2015 neemt het aantal vacatures verder toe tot 800 duizend. Ondanks de groei blijft de omvang van de vacaturemarkt aanzienlijk lager dan voor de crisis, toen er gemiddeld ruim een miljoen vacatures ontstonden. Er komen vooral vacatures bij in de industrie en de detailhandel, maar ook de bouw laat weer vacaturegroei zien.

 

Bron: UWV

 

 

Terug

Op zoek naar een (andere) baan?

Een overzicht van professionele loopbaan-, outplacement- en re-integratiebureaus die ondersteuning hierin kunnen bieden

Zoeken per provincie

De vier grote steden

Amsterdam

Rotterdam
Den Haag
Utrecht

Grote landelijke bureaus

Xynthesis (18)

Right Management (7)
GITP (11)
Focus Nederland (12)
Doornbosch (6)
Carrière Switch (8)
Deen (5)

Vestigingen grote bureaus

Overzicht vestigingen

Uw bedrijf op deze site?

Neem contact met ons op voor de voorwaarden

Over deze site

Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl is dé online wegwijzer op het gebied van loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling

Meer informatie

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.