UWV: techniek biedt beste uitzicht op baan

16-05-2014 15:33

Ondanks de hoge werkloosheid en het lage aantal vacatures zijn er ook nu bedrijven die moeite hebben om hun vacatures vervuld te krijgen. Uit een analyse van UWV blijkt dat met name in specifieke technische functies momenteel weinig aanbod is van personeel. Ook bepaalde financieel specialisten en ICT-ers zijn moeilijk te vinden.

Ondanks de hoge werkloosheid en het lage aantal vacatures zijn er ook nu bedrijven die moeite hebben om hun vacatures vervuld te krijgen. Uit een analyse van UWV blijkt dat met name in specifieke technische functies momenteel weinig aanbod is van personeel. Ook bepaalde financieel specialisten en ICT-ers zijn moeilijk te vinden.

Uit het door UWV samengestelde overzicht ‘Kansrijke beroepen’ komen een aantal technische functies naar voren waar veel vraag naar is, zoals cnc-verspaners, monteurs en gecertificeerde lassers. Ook technisch tekenaars, constructeurs en calculators zijn gewild. In de ICT zijn de kansen goed voor programmeurs, terwijl er op financieel gebied behoefte is aan fiscalisten. In de zorg verdwijnen momenteel banen, maar is wel behoefte aan wijkverpleegkundigen en artsen ouderengeneeskunde.

Hoger opleidingsniveau

Het beeld op de middellange termijn is in grote lijnen hetzelfde, met de beste kansen in technische functies. UWV constateert dat door verdergaande innovatie en automatisering het door werkgevers gevraagde opleidingsniveau geleidelijk aan verschuift van de lagere naar de hogere mbo-niveaus en naar hbo-niveau.  Op hoger en wetenschappelijk niveau zijn er ook mogelijkheden binnen de ICT, specialistische financiële en medische beroepen en docenten. Bij laatstgenoemde gaat het om talendocenten en docenten exacte vakken en techniek in het voortgezet onderwijs en het mbo. Al met al betreft het zeer specifieke beroepen, waarvoor veelal een gedegen opleiding is vereist. Het bestaan van een mismatch op de arbeidsmarkt wordt hiermee bevestigd.

Het overzicht Kansrijke Beroepen is tot stand gekomen in samenwerking met werkgevers- en werknemersorganisaties, de Stichting van de Arbeid en diverse sectorspecialisten. UWV hoopt dat de inzichten die het biedt, gebruikt zullen worden bij studiekeuzevoorlichting op scholen. Daarnaast stelt UWV de informatie beschikbaar aan sectoren en regio’s bij de uitvoering van de diverse sectorplannen. In deze plannen wordt geld beschikbaar gesteld voor de om- en bijscholing van met ontslag bedreigde werknemers, instroom van groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt en initiatieven om toekomstige tekorten aan vakmensen tegen te gaan. Met name op middelbaar niveau zijn er voor werkzoekenden met een technische achtergrond goede mogelijkheden om na een relatief korte scholing aan de slag te gaan in een van deze beroepen. 

Bron: UWV

 

 

Terug

Op zoek naar een (andere) baan?

Een overzicht van professionele loopbaan-, outplacement- en re-integratiebureaus die ondersteuning hierin kunnen bieden

Zoeken per provincie

De vier grote steden

Amsterdam

Rotterdam
Den Haag
Utrecht

Grote landelijke bureaus

Xynthesis (18)

Right Management (7)
GITP (11)
Focus Nederland (12)
Doornbosch (6)
Carrière Switch (8)
Deen (5)

Vestigingen grote bureaus

Overzicht vestigingen

Uw bedrijf op deze site?

Neem contact met ons op voor de voorwaarden

Over deze site

Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl is dé online wegwijzer op het gebied van loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling

Meer informatie

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.