UWV: herstel arbeidsmarkt zet door in 2015

03-02-2015 15:27

Onder invloed van een aantrekkende economische groei verwacht UWV dit jaar een verdere verbetering van de arbeidsmarkt. Voor het eerst in jaren zal het aantal banen van werknemers weer groei vertonen. Het aantal vacatures neemt net als in 2014 toe, in vrijwel alle sectoren. Het aantal WW-uitkeringen zal voor het eerst in drie jaar op jaarbasis afnemen. Dit zijn enkele voorspellingen uit de vandaag uitgebrachte arbeidsmarktprognose van UWV.

Bouw vindt weg omhoog, opnieuw krimp zorg en welzijn

UWV gaat op basis van de meest recente macro-economische cijfers van het CPB uit van een toename van het aantal banen van werknemers met 31 duizend banen (0,4%) in 2015. De stijging volgt op een lange periode van aanzienlijke banenkrimp. De grootste banengroei ziet UWV dit jaar in de uitzendsector. Ook in de zakelijke dienstverlening neemt het aantal banen toe in 2015. Nu het bij bedrijven beter gaat, vindt namelijk meer uitbesteding van diensten plaats. In de bouw voorziet UWV een licht herstel van de productie in 2015 en een groei van het aantal banen met 2 duizend. Het is de eerste groei op jaarbasis in de bouw sinds 2008.

De zorg- en welzijnssector blijft ook in 2015 achter bij de andere sectoren. Na een afname van de werkgelegenheid in 2014 met 36 duizend banen, wordt dit jaar een verder daling met 14 duizend banen verwacht. Door extra middelen die het kabinet vorig jaar ter beschikking heeft gesteld, zal het banenverlies minder groot zijn dan eerder voorzien. 

Ondanks de krimp bij de banen voor werknemers, is het aantal banen bij zelfstandigen de afgelopen jaren gegroeid. Ook dit jaar zal het aantal zelfstandigen zich gunstiger ontwikkelen dan het aantal banen bij werknemers.

Meer vacatures

Het aantal ontstane vacatures groeide in 2014 in alle sectoren. UWV verwacht dat de groei in 2015 doorzet. Er ontstaan bijna 800 duizend vacatures, een toename met 88 duizend (+13%). De vacaturemarkt trekt aan door uitbreiding van de werkgelegenheid en vervanging van personeel als gevolg van pensionering. Ook wisselen werknemers vaker van baan door de betere economische vooruitzichten. 

In de bouw is de verwachte vacaturegroei sterk te noemen. De oorzaak is het lage startniveau in 2014 en het aantrekken van de bouwactiviteiten. Ook in de industrie, de zakelijke diensten en vervoer en opslag neemt het aantal vacatures sterk toe in 2015. De sector zorg en welzijn loopt uit de pas. Door veranderingen in het beleid en de daardoor noodzakelijke reorganisaties neemt het aantal vacatures met 6% af. UWV voorziet een afname in alle branches, maar vooral bij de ouderenzorg. 

Lichte daling WW-uitkeringen   

Door de verbeterde conjunctuur verwacht UWV dat in 2015 minder mensen te maken krijgen met gedwongen ontslag. Het aantal WW-uitkeringen kan daardoor voor het eerst sinds 2011 dalen op jaarbasis. De daling is beperkt: UWV gaat uit van een afname met 10 duizend (-2%) tot 430 duizend WW-uitkeringen aan het eind van 2015. Omdat de economie beter herstelt, zijn de WW-ontwikkelingen in 2015 ook iets gunstiger dan de verwachtingen die UWV vorig jaar juni presenteerde. 

Lees hier de Arbeidsmarktprognose 2015

 

Bron: UWV

Terug

Op zoek naar een (andere) baan?

Een overzicht van professionele loopbaan-, outplacement- en re-integratiebureaus die ondersteuning hierin kunnen bieden

Zoeken per provincie

De vier grote steden

Amsterdam

Rotterdam
Den Haag
Utrecht

Grote landelijke bureaus

Xynthesis (18)

Right Management (7)
GITP (11)
Focus Nederland (12)
Doornbosch (6)
Carrière Switch (8)
Deen (5)

Vestigingen grote bureaus

Overzicht vestigingen

Uw bedrijf op deze site?

Neem contact met ons op voor de voorwaarden

    

Over deze site

Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl is dé online wegwijzer op het gebied van loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling

Meer informatie

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.