Nederlandse beroepsbevolking behoort tot de wereldtop

03-10-2013 17:26

In het eerste  Human Capital Report van het World Economic Forum (WEF)  van 2 oktober 2013 zijn 122 landen geordend op human capital. Human capital omvat de kennis, vaardigheden en ervaringen van medewerkers. In het rapport van het WEF worden vier dimensies van Human Capital in beschouwing genomen:

  • Gezondheid en welzijn;
  • Onderwijs;
  • Beroepsbevolking en werk;
  • Een stimulerende omgeving om human capital te laten renderen.

 

Nederland

De Nederlandse beroepsbevolking behoort met Zwitserland, Finland en Singapore tot de wereldtop.

Op de human capital index staat Nederland op de vierde plaats. Met name op de dimensies gezondheid en welzijn, en op en een stimulerende omgeving om human capital te laten renderen, presteert Nederland goed. Op beide dimensies staat Nederland op de vierde plaats. Op de dimensies onderwijs en op beroepsbevolking en werk staat Nederland respectievelijk op de zevende en achtste plaats. Op al deze onderdelen scoort Nederland boven het gemiddelde van de geavanceerde economieën en boven het gemiddelde van Europa en Centraal-Azië.

Als er verder ingezoomd wordt op verschillende aspecten binnen human capital, dan behoort Nederland tot de absolute toppers op gelijke onderwijsmogelijkheden voor vrouwen en mannen en op geavanceerde drinkwatervoorzieningen. Op beide aspecten staat Nederland op een gedeelde eerste plaats. Ook op aspecten als deelname basisonderwijs (positie 2), aantal Internetgebruikers (positie 3), en de aanwezigheid van kwalitatieve, gespecialiseerde opleidingsfaciliteiten (positie 3)behoort Nederland tot de wereldtop.

Professor Henk Volberda: “De Nederlandse beroepsbevolking kan zich meten met de wereldtop. Er zijn goede voorwaarden, faciliteiten, en mogelijkheden voor individuen om zich te ontwikkelen en hun talenten, capaciteiten, en vaardigheden aan te wenden. Dit gaat gepaard met een goede levensstandaard.” Henk Volberda geeft echter ook een voetnoot bij deze index: “Deze index meet vooral voorwaarden en mogelijkheden voor Nederlanders om zich te ontwikkelen. Hoewel op gezondheid en welzijn en de condities die door de overheid gecreëerd worden optimaal zijn, zien we dit nog niet direct terug in de productiviteitscijfers van werknemers en de arbeidsparticipatie. Nederland heeft net als verschillende andere Europese landen te maken met een kennis paradox. De kennis en middelen zijn aanwezig, maar deze worden onvoldoende aangewend en komen minder sterk tot uiting in productiviteit en arbeidsparticipatie .”

 

>> Naar het Human Capital Report

 

Bron: Human Capital Report

Terug

Op zoek naar een (andere) baan?

Een overzicht van professionele loopbaan-, outplacement- en re-integratiebureaus die ondersteuning hierin kunnen bieden

Zoeken per provincie

De vier grote steden

Amsterdam

Rotterdam
Den Haag
Utrecht

Grote landelijke bureaus

Xynthesis (18)

Right Management (7)
GITP (11)
Focus Nederland (12)
Doornbosch (6)
Carrière Switch (8)
Deen (5)

Vestigingen grote bureaus

Overzicht vestigingen

Uw bedrijf op deze site?

Neem contact met ons op voor de voorwaarden

© 2013 Alle rechten voorbehouden.