MKB’er staat wel open voor 55-plusser bij sollicitatie

09-04-2014 14:05

eertig procent van de MKB-ondernemers is bereid om specifiek oudere sollicitanten uit te nodigen als zij een vacature hebben. Ook willen veel bedrijven werkzoekende 55-plusssers helpen door bijvoorbeeld hun netwerk beschikbaar te stellen.

Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van MKB-Nederland en UWV, dat op 8 april bekend is gemaakt tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht. De organisaties gaan gezamenlijk campagne voeren om de slechte positie van 55plussers op de arbeidsmarkt te verbeteren. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid riep de 1.500 aanwezige ondernemers op om zich aan te sluiten bij de activiteiten van MKB-Nederland en UWV.

 

55-plussers loyaler en betrouwbaarder

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers in het midden- en kleinbedrijf positief zijn over de kwaliteiten van 55-plussers. Zo vindt 72 procent dat 55-plussers loyaler zijn aan de organisatie en meer dan de helft (56 procent) roemt de betrouwbaarheid in vergelijking met jongere werknemers. Volgens arbeidsmarktspecialist Rob Slagmolen van MKB- Nederland laat het onderzoek zien dat ondernemers oog hebben voor de kwaliteiten van ervaren werknemers. “Voor de continuïteit en groei van een onderneming is deze groep daarom onmisbaar”, aldus Slagmolen. André Timmermans, directeur van UWV Werkbedrijf, sluit zich hierbij aan: "Ondernemers zoeken naar de juiste man of vrouw op de juiste plaats. Dat kan heel goed een 55plusser zijn. Die brengt ervaring en vakkennis mee, die zij bovendien graag delen met de jongeren in het bedrijf.”

 

Gematigd positief over arbeidsmarkt

Gevraagd naar de verwachtingen over de arbeidsmarkt, zijn de ondervraagde ondernemers gematigd positief. Ruim een derde verwacht het komend jaar vacatures of zelfs een sterke vraag naar arbeidskrachten; 37 procent verwacht dat het aantal werknemers stabiel blijft en 21 procent rekent op een krimp van het personeelsbestand. MKB-Nederland en UWV zetten zich in om ervoor te zorgen dat 55-plussers vaker in contact komen met werkgevers. Persoonlijk contact tussen werkgevers en oudere werkzoekenden is belangrijk vanwege het wegnemen van mogelijke vooroordelen. Zo wordt aan MKB-bedrijven gevraagd om oudere sollicitanten bewust mee te nemen in een sollicitatieprocedure. Ondernemers zonder vacatures worden aangespoord hun netwerk open te stellen. Hiertoe is nu al 28 procent bereid, zo blijkt uit de enquête. “Het openstellen van het netwerk van een ondernemer is een mooi commitment, maar ook het uitdragen van de boodschap onder collega-ondernemers in bijvoorbeeld business clubs”, aldus Slagmolen. Omgekeerd is het voor MKB-ondernemers ook van belang te weten dat er (financiële) regelingen zijn die je als werkgever kunt inzetten bij het in dienst nemen van 55-plussers.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 241 beslissers binnen het mkb door onderzoeksbureau Multiscope tussen 15 maart tot en met 31 maart door middel van een aselecte steekproef in opdracht van MKB Nederland en UWV. 

 

Bron: UWV

 

 

Terug

Op zoek naar een (andere) baan?

Een overzicht van professionele loopbaan-, outplacement- en re-integratiebureaus die ondersteuning hierin kunnen bieden

Zoeken per provincie

De vier grote steden

Amsterdam

Rotterdam
Den Haag
Utrecht

Grote landelijke bureaus

Xynthesis (18)

Right Management (7)
GITP (11)
Focus Nederland (12)
Doornbosch (6)
Carrière Switch (8)
Deen (5)

Vestigingen grote bureaus

Overzicht vestigingen

Uw bedrijf op deze site?

Neem contact met ons op voor de voorwaarden

Over deze site

Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl is dé online wegwijzer op het gebied van loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling

Meer informatie

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.