Kansrijke beroepen. Waar is de arbeidsmarkt krap?

21-05-2014 15:38

Ondanks de hoge werkloosheid zijn er ook bedrijven die moeite hebben om hun vacatures vervuld te krijgen. Uit  deze  analyse van UWV blijkt dat met name in specifieke technische functies weinig aanbod is van personeel. Ook bepaalde financieel specialisten en ICT-ers zijn moeilijk te vinden.  Al met al gaat het om zeer specifieke beroepen, waarvoor vaak een behoorlijke opleiding is vereist. Het bestaan van een mismatch op de arbeidsmarkt wordt hiermee bevestigd.

Uit analyse van het UWV blijkt dat er meer dan twintig beroepsgroepen met een krappe arbeidsmarkt zijn op dit moment. Voor de middellange termijn (2017/2019 ) is het overzicht nog langer. Het gaat hoofdzakelijk om functies op middelbaar, hoger en wetenschappelijk niveau:

  • Begin 2014 zien we op middelbaar niveau krapte in uitvoerende technische functies (monteurs,cnc-verspaners, lassers) en technisch ‘kader’ (tekenaars, constructeurs, calculators). Met name op hoger en wetenschappelijk niveau zijn er ook signalen van krapte in andere richtingen, bijvoorbeeld bepaalde ict-beroepen (programmeurs), het onderwijs (specifieke vakken) en specifieke financiële beroepen (bijvoorbeeld actuarissen en fiscalisten) . In de zorg zien we op dit moment alleen signalen van krapte in hele specifieke functies (bijvoorbeeld in de wijkverpleging of specialisten ouderengeneeskunde ).
  • Voor de middellange termijn komen voor een belangrijk deel dezelfde beroepsgroepen terug: als de arbeidsmarkt aantrekt wordt de krapte immers eerder groter dan kleiner. Maar er zijn bovendien prognoses van krapte in andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld de meer procestechnische en laboratoriumberoepen of bijvoorbeeld productieplanners.

Download dit bestand

Download: Kansrijke beroepen. Waar is de arbeidsmarkt krap (pdf, 354 kB)

Bron: UWV

 

Terug

 Op zoek naar een (andere) baan?

Een overzicht van professionele loopbaan-, outplacement- en re-integratiebureaus die ondersteuning hierin kunnen bieden

Zoeken per provincie

De vier grote steden

Amsterdam
Rotterdam
Den Haag
Utrecht

Grote landelijke bureaus

Xynthesis (18)
Right Management (7)
GITP (11)
Focus Nederland (12)
Doornbosch (6)
Carrière Switch (8)
Deen (5)

Vestigingen grote bureaus

Overzicht vestigingen

Uw bedrijf op deze site?

Neem contact met ons op voor de voorwaarden

 

    

  

Over deze site

Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl is een online wegwijzer voor werkzoekenden, werkenden en HR-professionals op het gebied van loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie

© 2013 Alle rechten voorbehouden.