12,5 miljoen euro beschikbaar voor sectorplan Uitgeverij

27-09-2014 11:40

In totaal komt 12,5 miljoen euro beschikbaar voor een sectorplan Uitgeverij. Het geld is bestemd voor onder meer de begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk en extra scholing. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken investeert de helft van het bedrag. De andere helft is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de sector.

De belangrijkste afspraken in het sectorplan Uitgeverij:

  • 1250 met ontslag bedreigde werknemers worden begeleid naar ander werk
  • 50 langdurig werkloze jongeren krijgen een dienstverband voor tenminste 1 jaar
  • 7500 medewerkers worden geschoold
  • 200 zzp-ers, waarvan 100 journalisten krijgen extra scholing

Zeventien duizend werknemers en tienduizenden freelancers werken in deze sector. Door de snelle ontwikkelingen zoals digitalisering ziet de sector er in 2020 heel anders uit. Het aantal banen zal naar verwachting dalen van bijna twintigduizend in 2008 naar elfduizend in 2015.

In totaal heeft minister Asscher 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor sectorplannen in diverse sectoren. Tot dusver zijn ruim honderd plannen ingediend. Per januari 2015 gaat een nieuwe aanvraagperiode in. De Brug-WW geldt dan als nieuwe voorwaarde om ervoor te zorgen dat mensen makkelijker aan de slag gaan in sectoren waar een tekort is aan goed opgeleide mensen. Zij krijgen WW voor de uren dat zij omgeschoold worden.

Verder zijn in de afgelopen periode de volgende plannen goedgekeurd:

  • Cultuur: in totaal vier en half miljoen euro. De sector biedt werk aan 260 duizend mensen, variërend van podiumkunsten, beeldende kunst, film en letteren, vormgeving, bibliotheken tot cultuureducatie. In de afgelopen jaren is de werkloosheid als gevolg van de crisis en bezuinigingen opgelopen. In het plan wordt fors ingezet op scholing en van werk naar trajecten.
  • Schoonmaak en glazenwassers: in totaal vier miljoen euro. In deze sector werken ruim 120 duizend mensen. Zij hebben last van de gevolgen van de crisis. In het sectorplan wordt vooral ingezet in omscholing van mensen en het begeleiden naar ander werk.
  • Grafimediabranche: in totaal vier miljoen euro. Deze sector bestaat uit ongeveer 22 duizend werknemers, dat zijn onder meer vormgevers, dtp-ers, ordermanagers, drukkers en nabewerkers. De vraag naar grafisch productiepersoneel neemt jaarlijks af met gemiddeld zes procent. Dat komt onder meer door de overgang van print naar digitaal.
  • Kantoorbranche: in totaal drie en half miljoen euro. In de kantoorbranche werken ruim tienduizend mensen. De branche staat onder druk door de toename van online verkoop. Dit vraagt om een andere manier van werken om klanten te binden. De verwachting is dat de werkgelegenheid daalt naar achtduizend in 2017.
  • Publieke Omroep: in totaal twee en half miljoen euro. Als gevolg van de crisis en afslanking van de omroep daalt het aantal werknemers van ruim 6400 in 2010 naar 5400 werknemers. Door het sectorplan worden mensen zo goed mogelijk naar ander werk begeleid om te voorkomen dat ze werkloos raken.

 

Bron: Rijksoverheid

 

 

Terug

Op zoek naar een (andere) baan?

Een overzicht van professionele loopbaan-, outplacement- en re-integratiebureaus die ondersteuning hierin kunnen bieden

Zoeken per provincie

De vier grote steden

Amsterdam
Rotterdam
Den Haag
Utrecht

Grote landelijke bureaus

Xynthesis (18)
Right Management (7)
GITP (11)
Focus Nederland (12)
Doornbosch (6)
Carrière Switch (8)
Deen (5)

Vestigingen grote bureaus

Overzicht vestigingen

Uw bedrijf op deze site?

Neem contact met ons op voor de voorwaarden

    

 

Over deze site

Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl is dé online wegwijzer op het gebied van loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling

Meer informatie

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.